INDICATA Market Watch: Occasionmarkt geteisterd door de aanhoudende lockdown

Geen significante opleving sinds de stijging van 6,6% in september 2020

INDICATA Market Watch_Europese markt_ENG March 2021
INDICATA Market Watch_Nederland_maart 2021

Vianen, 25 maart 2021 –  Door het voortduren van de lockdown in februari neemt de occasionverkoop verder af in Nederland, met een daling van 15,7% ten opzichte van vorig jaar. Dit heeft in de eerste twee maanden van 2021 geleid tot een afname van 7,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In heel Europa zien we een daling in occasionverkoop. In februari daalde de verkoop met 5,2% en met 8,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de dalende lijn, zien we in Turkije de situatie richting 'normaal' gaan. De populariteit van elektrische en hybriden groeit nog steeds en verkopen stijgen maandelijks met resp. 7 en 9%.

Bron: INDICATA Market Watch

Op jaarbasis laten de alternatieve aandrijflijnen een verkoopstijging zien van +131% (elektrisch) en +85% (hybride), wat ten koste gaat van de tweedehands benzine auto's (-9%) en diesels (-11%). Toch verkopen deze voertuigen nog steeds het beste wat af te meten is aan hun omloopsnelheid (benzine 5,3x en diesels 6x). Overall zijn de voorraden in maart lager (-3,2%) dan in februari, maar 6,2% hoger dan in maart 2020 en 12,3% hoger dan in dezelfde periode in 2019.

De Nederlandse occasionmarkt toont, sinds de stijging van 6,6% in september 2020, geen significante opleving ten opzichte van de verkopen van het jaar ervoor. Wederom zijn er geen uitzonderingen voor auto's van een bepaalde leeftijd omdat in februari de occasionverkoop omlaag ging in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Wanneer de verkoopdaling wordt vergeleken met de daling van de omloopsnelheid per leeftijdscategorie, blijkt het probleem duidelijk veroorzaakt te worden door de afnemende vraag bij de consument, die er in het algemeen minder graag op uit gaat en minder wil investeren in een andere auto.


Bron: INDICATA Market Watch

De occasionmarkt heeft sinds de stijging van 6,6% in september 2020 geen significante opleving meer laten zien ten opzichte van de verkopen van het jaar ervoor. Wederom zijn er geen uitzonderingen voor auto's van een bepaalde leeftijd omdat in februari de occasionverkoop overall omlaag ging in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Wanneer de verkoopdaling wordt vergeleken met de daling van de omloopsnelheid per leeftijdscategorie, blijkt het probleem duidelijk te worden veroorzaakt door de afnemende vraag bij de consument, die er in het algemeen minder graag op uit gaat en minder willen investeren in een andere auto.

Positief nieuws is dat de verkoop van elektrische voertuigen sterk groeit, met 114% in januari ten opzichte van vorig jaar, gevolgd door een stijging van 97% in februari vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De toename van de verkoop van hybrideauto's vlakt echter af met een stijging van 24% in februari 2021 ten opzichte van februari 2020 en een stijging van 40% in januari ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.


Bron: INDICATA Market Watch

Aan het begin van het jaar zagen we een stijging van onze prijsindex, in lijn met de gebruikelijke seizoentrend, aangezien 3 jaar oude auto's werden gereset naar een eerste registratie in 2018 in plaats van de eerste registratie in 2017 die in 2020 werden toegepast. Met een constante groep auto's zouden we verwachten dat de gemiddelde prijzen elke maand iets lager zouden worden door het ouder worden van de auto's. Met voldoende voorraad om aan de minimale vraag te voldoen, dalen de prijzen momenteel in lijn met de verwachtingen.

Bron: INDICATA Market Watch

INDICATA introduceerde Market Watch in april 2020, een informatiebron in twee varianten voor remarketing professionals, dat inzicht kan bieden bij het nemen van beslissingen met betrekking tot hun occasionbeleid. Dealers, OEM's en leasemaatschappijen kunnen zich aanmelden voor het regelmatig uitgegeven Market Watch rapport via www.indicata.nl/corona, of zich aanmelden voor de online rapportage tool via www.indicata.nl.


Over INDICATA

INDICATA is onderdeel van de Autorola Group en levert realtime waarden, business intelligence en analytische oplossingen ten behoeve van succesvol occasionbeleid in de automotive sector. Door realtime data van de occasionmarkt in 13 landen te verzamelen, te verwerken en te analyseren, wordt inzicht in vraag en aanbod, prijs- en marktdynamiek en voorraden gegeven. De data wordt niet alleen gebruikt om inzicht te krijgen in courantheid en prijsontwikkelingen, maar ook voor (rest)waardebepaling. indicata.nl

Over Autorola Group

Autorola Group, met hoofdkantoor in Denemarken, is wereldwijd actief op het gebied van online remarketing en ICT-oplossingen voor professioneel wagenparkbeheer in de Automotive. Er werken ruim 450 werknemers bij meerdere vestigingen in 19 landen, in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Oceanië. nl.autorolagroup.com

Persinformatie
Frank Tanke, Country Director Nederland, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., mobiel +31 (0)6 868 152 50

Bijlagen
Download link Market Watch: www.indicata.nl/corona
Aanvraag Market Watch rapportage tool: www.indicata.nl