INDICATA Market Watch: Occasionprijzen stijgen door toename in vraag en dalend voorraadniveau

Occasionverkopen nemen toe, terwijl het aanbod achter blijft

INDICATA Market Watch_Europese markt_ENG March 2021
INDICATA Market Watch_Nederland_maart 2021

Vianen, 21 april 2021 –  Doordat fabrikanten tactische registraties ondersteunen zien we een omzetstijging in occasionverkopen van 51% in maart ten opzichte van februari.

Als we de online verkoop in maart ‘21 vergelijken met pre-Covid-19 maart in 2019 dan is een stijging te zien van 9,2% wat wijst op een toegenomen vraag. Met name de verkoop van zeer jong gebruikte auto’s (< 1 jaar jong) doet het goed. Mede doordat fabrikanten eigennaamregistraties ondersteunen om deels aan de vraag te voldoen, zien we een omzetstijging van 51% in maart ten opzichte van februari ’21.

 

Bron: INDICATA Market Watch

 

Afgezien van deze trend, zien we de laagste omzetstijging (14%) en traagste omloopsnelheid (3,1x) bij elektrische auto’s in maart ten opzichte van de maand ervoor. Hybride auto’s staan op de derde plaats qua omloopsnelheid, met 4,6x.

Als we kijken naar de meest courante tweedehands auto (< 4 jaar), dan zien we een interessante mix: op nummer 1 staat de Mazda CX-30 benzine, met een omloopsnelheid van 10x per jaar. Daarna volgt de Fiat Abarth 124 benzine op 9,1x en Volvo XC40 benzine met een respectabele 8,9x op plek 3.

     
Bron: INDICATA Market Watch

Terwijl de occasionverkoop toeneemt, blijft het aanbod iets achter. Vanaf begin april ligt het voorraadniveau 5,5% lager ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en 1,7% lager dan vorige maand.

Onze prijsindex is gebaseerd op een consistente pool aan voertuigen. Dus onder normale omstandigheden zouden we een, door de levenscyclus aangedreven dalende lijn qua gemiddelde prijs verwachten naarmate het jaar vordert. Echter, in maart stijgen de prijzen licht dankzij kostenverhogende maatregelen van de dealers, een stijgende vraag en een daling in voorraadniveau.


Bron: INDICATA Market Watch

INDICATA introduceerde Market Watch in april 2020, een informatiebron in twee varianten voor remarketing professionals, dat inzicht kan bieden bij het nemen van beslissingen met betrekking tot hun occasionbeleid. Dealers, OEM's en leasemaatschappijen kunnen zich aanmelden voor het regelmatig uitgegeven Market Watch rapport via www.indicata.nl/marketwatch, of zich aanmelden voor de online rapportage tool via www.indicata.nl.


Over INDICATA

INDICATA is onderdeel van de Autorola Group en levert realtime waarden, business intelligence en analytische oplossingen ten behoeve van succesvol occasionbeleid in de automotive sector. Door realtime data van de occasionmarkt in 13 landen te verzamelen, te verwerken en te analyseren, wordt inzicht in vraag en aanbod, prijs- en marktdynamiek en voorraden gegeven. De data wordt niet alleen gebruikt om inzicht te krijgen in courantheid en prijsontwikkelingen, maar ook voor (rest)waardebepaling. indicata.nl

Over Autorola Group

Autorola Group, met hoofdkantoor in Denemarken, is wereldwijd actief op het gebied van online remarketing en ICT-oplossingen voor professioneel wagenparkbeheer in de Automotive. Er werken ruim 450 werknemers bij meerdere vestigingen in 19 landen, in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Oceanië. nl.autorolagroup.com

Persinformatie
Frank Tanke, Country Director Nederland, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., mobiel +31 (0)6 868 152 50

Bijlagen
Download link Market Watch: www.indicata.nl/corona
Aanvraag Market Watch rapportage tool: www.indicata.nl