INDICATA Market Watch: April toont een lichte verkoopstijging ten opzichte van pre-COVID niveau in 2019

Volkswagen wordt het meest verkocht, maar de Skoda Kodiac het snelst

In tegenstelling tot veel andere Europese landen is de Nederlandse benadering van Covid-19 minder streng. Het resultaat was dat in maart en april 2020 de verkopen met resp. 16,7 en 15,8% daalden. De stijging in april 2021 van 39,9% ten opzichte van vorig jaar lijkt bescheiden in vergelijk met andere landen, maar is desondanks toch een goed resultaat.

Occasionverkoop maart 2020 tot mei 2021

De totale occasion verkopen in april zijn 13% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en 6,5% hoger dan de eerste vier maanden in 2019. Echter, de verkopen in april vallen ten opzichte van maart 7% lager uit. Een achteruitgang die we zien bij alle aandrijflijnen.

Afgezien van de impact van Pasen, is een van de andere oorzaken van de maandelijkse daling, het tekort aan voorraad. Uitzondering hierbij zijn de elektrische voertuigen met een omzetsnelheid van 2,6, die een stabiele aanvoer hebben. Fabrikanten proberen dealers te ondersteunen met eigennaam registraties, zoals te zien is aan de lagere maandelijkse daling in de verkoop van jong gebruikte voertuigen (<1 jaar oud).

Occasionerkoop per brandstoftype en leeftijd maart 2021 tot mei 2021

Kijken we naar de verkoop top 3 van occasions tot 4 jaar oud, dan neemt Volkswagen de eerste én tweede plaats in, met de Polo op 1, gevolgd door Golf. Als het gaat om verkoopsnelheid dan is de Skoda Kodiac in april de snelst verkopende occasion met een omloopsnelheid van 10,9x, wat tweemaal zo snel is als het gemiddelde in de markt. Tweede is de Volvo XC90 (8,0x), met Suzuki Vitara en Opel Mokka X op een gedeelde derde plaats met een omloopsnelheid van 7,4x.

Onze prijsindex is gebaseerd op een consistente pool van voertuigen. Dus onder normale omstandigheden zouden we een neerwaartse beweging van de gemiddelde prijzen verwachten naarmate het jaar vordert. De daling in voorraadniveaus houdt aan waardoor de inflatoire druk op de prijzen groter wordt en de prijzen stijgen.

Occasionprijsindex maart 2020 tot mei 2021

Geïnteresseerden kunnen het Market Watch rapport opvragen, of zich aanmelden voor de online rapportage tool via het INDICATA informatieverzoek.

Over INDICATA

INDICATA is onderdeel van de Autorola Group en levert realtime waarden, business intelligence en analytische oplossingen ten behoeve van succesvol occasionbeleid in de automotive sector. Door realtime data van de occasionmarkt in 13 landen te verzamelen, te verwerken en te analyseren, wordt inzicht in vraag en aanbod, prijs- en marktdynamiek en voorraden gegeven. De data wordt niet alleen gebruikt om inzicht te krijgen in courantheid en prijsontwikkelingen, maar ook voor (rest)waardebepaling.

Over Autorola Group

Autorola Group, met hoofdkantoor in Denemarken, is wereldwijd actief op het gebied van online remarketing en ICT-oplossingen voor professioneel wagenparkbeheer in de Automotive. Er werken ruim 450 werknemers bij meerdere vestigingen in 19 landen, in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Oceanië.

Bijlagen

Zie voor meer info:
INDICATA Market Watch 05-2021 (Nederland)
INDICATA Market Watch 05-2021 (Europa)