INDICATA Market Watch: Voorraden in Nederland dalen met 10,9% in een jaar tijd

Occasionprijzen stijgen, diesels zijn nog steeds het meest courant en sommigen elektrische modellen verkopen net zo snel als de traditionele aandrijflijnen

Als we de verkoopcijfers ten opzichte van vorig jaar bekijken zien we in mei een kleine stijging van 8,2%. Een minder hoge stijging dan in april, toen de online verkoop van occasions met 44,6% steeg, maar de verkoopcijfers liggen sowieso hoger dan voorgaande jaren. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zien we een stijging van 12,6% en ten opzichte van 2019 is dat 7,9%.

Occasionverkoop maart 2020 tot mei 2021

Omloopsnelheid belangrijke graadmeter

Diesels zijn nog steeds het meest courant met een omloopsnelheid van 5,8x ondanks een marginale verkoopdaling van 1% ten op zichte van vorige maand. De omloopsnelheid is een belangrijke graadmeter voor ieder bedrijf en die neemt maandelijks toe voor alle aandrijflijnen. Dit resulteert in een toenemende druk op de voorraden. In juni was de voorraad 6,5% lager dan vorige maand en vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is dat zelfs 10,9% lager.

Hoewel de omloopsnelheid van 2,9x van elektrische voertuigen zou impliceren dat de vraag laag is, verkopen sommigen modellen net zo snel als de traditionele aandrijflijnen. Uit ons Topsellers rapport blijkt dat de elektrische VW Up de snelst verkopende auto.

Occasionerkoop per brandstoftype en leeftijd april 2021 tot juni 2021

Kijken we naar verkoopvolume in deze leeftijdscategorie dan is een andere VW ID.3 de best verkopende auto, gevolgd door de Renault Zoe.

Onze prijsindex is gebaseerd op een consistente pool van voertuigen. Dus onder normale omstandigheden zouden we een neerwaartse beweging van de gemiddelde prijzen verwachten naarmate het jaar vordert. De stijging in occasionverkoop in combinatie met een daling in voorraadniveau zal daarentegen de prijzen blijven opdrijven.

Occasionprijsindex maart 2020 tot mei 2021

Geïnteresseerden kunnen het Market Watch rapport opvragen, of zich aanmelden voor de online rapportage tool via het INDICATA informatieverzoek.

Over INDICATA

INDICATA is onderdeel van de Autorola Group en levert realtime waarden, business intelligence en analytische oplossingen ten behoeve van succesvol occasionbeleid in de automotive sector. Door realtime data van de occasionmarkt in 13 landen te verzamelen, te verwerken en te analyseren, wordt inzicht in vraag en aanbod, prijs- en marktdynamiek en voorraden gegeven. De data wordt niet alleen gebruikt om inzicht te krijgen in courantheid en prijsontwikkelingen, maar ook voor (rest)waardebepaling.

Over Autorola Group

Autorola Group, met hoofdkantoor in Denemarken, is wereldwijd actief op het gebied van online remarketing en ICT-oplossingen voor professioneel wagenparkbeheer in de Automotive. Er werken ruim 450 werknemers bij meerdere vestigingen in 19 landen, in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Oceanië.

Bijlagen

Zie voor meer info:
INDICATA Market Watch 06-2021 (Nederland)
INDICATA Market Watch 06-2021 (Europa)