INDICATA Market Watch: Is elektrisch het 'nieuwe normaal'?

Elektrische verkoop stijgt 47% ten opzichte van 2020

Tot voor kort stonden elektrische en in mindere mate hybride voertuigen langer te koop dan benzine en diesel voertuigen. Dat is inmiddels niet meer zo. De verkoop van elektrische voertuigen is met 47% gestegen ten opzichte van vorig jaar en de omloopsnelheid komt op 4.8x in september, wat maar iets lager is dan die van hybride (5.0x) en benzine (5.2).

De maandelijkse stijging van 3% in de verkoop van elektrische voertuigen bleef achter bij de 11% groei in online B2C dieselverkoop, wat gedeeltelijk te verklaren is door de 13% toename in eigennaam registraties.

Ondanks de groei en positieve maandelijkse prestaties van hybride voertuigen is de verkoopdaling in benzine voertuigen daarmee niet opgevangen. De online B2C-verkoop van tweedehands voertuigen daalde in september met 0,2% ten opzichte van augustus en met 6,1% ten opzichte van september 2020. Het goede nieuws is dat de totale occasionverkoop in de eerste negen maanden 2,6% hoger ligt dan vorig jaar rond deze tijd en 5,3% hoger dan in dezelfde periode in 2019.

Deze groei van afgelopen jaar heeft, mede dankzij de Covid-19 pandemie van vorig jaar, in combinatie met het wereldwijde tekort aan chips dat grote gevolgen heeft voor de nieuw-verkoop, geresulteerd in slinkende voorraden. In oktober is het voorraadniveau 7,4% lager dan een jaar eerder.

De snelst verkopende en bestverkochte occassions.

We berekenen de prijsindex op basis van de nieuwste occasions (tot 3 jaar oud), om een consistente poule van voertuigen te bieden, geïndexeerd ten opzichte van januari 2021. De prijzen stijgen in tegenstelling tot hun levenscyclus verwachting, als gevolg van de groeiende vraag naar tweedehands voertuigen en dalende voorraadniveaus, maar minder dan in andere Europese landen.

Geïnteresseerden kunnen het Market Watch rapport opvragen, of zich aanmelden voor de online rapportage tool via het INDICATA contactformulier.

Over INDICATA

INDICATA is onderdeel van de Autorola Group en levert realtime waarden, business intelligence en analytische oplossingen ten behoeve van succesvol occasionbeleid in de automotive sector. Door realtime data van de occasionmarkt in 13 landen te verzamelen, te verwerken en te analyseren, wordt inzicht in vraag en aanbod, prijs- en marktdynamiek en voorraden gegeven. De data wordt niet alleen gebruikt om inzicht te krijgen in courantheid en prijsontwikkelingen, maar ook voor (rest)waardebepaling.

Over Autorola Group

Autorola Group, met hoofdkantoor in Denemarken, is wereldwijd actief op het gebied van online remarketing en ICT-oplossingen voor professioneel wagenparkbeheer in de Automotive. Er werken ruim 450 werknemers bij meerdere vestigingen in 19 landen, in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Oceanië.

Bijlagen

Zie voor meer info:
INDICATA Market Watch September 2021 (Nederland)
INDICATA Market Watch September 2021 (Europa)