INDICATA Market Watch: Elektrisch snelst groeiende aandrijflijn op Nederlandse occasionmarkt

Elektrisch snelst groeiende aandrijflijn op Nederlandse occasionmarkt

De online B2C occasion verkopen zijn in november met 12,9% gedaald ten opzichte van oktober. Dat is iets meer dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar en deels te wijten aan het beperkte occasionaanbod in de markt. Vergeleken met dezelfde periode in 2020 ligt de verkoop in november ook 12,9% lager. Dit betekent dat de totale omzet over de eerste 11 maanden van het jaar slechts 3,6% hoger ligt dan vorig jaar en 0,2% lager dan in 2019.

De omzetdaling is grotendeels het gevolg van de daling in online verkoop van diesels, met maar liefst 24% in november. Ook de verkoop van tweedehands benzineauto’s daalde met 7% in die periode. Daarentegen zette de groei in online tweedehands elektrische en hybride auto’s door, met een omzetstijging van respectievelijk 38% en 28% op jaarbasis.

Nog geen 3 maanden geleden waren tweedehands elektrische voertuigen de minst verkopende aandrijflijn op de Nederlandse markt. In die korte tijd is de vraag enorm gestegen en is het de snelst groeiende aandrijflijn met een omloopsnelheid van 6,2x. Een toename van 65% op jaarbasis. Uit het Topsellers rapport van de snelst verkopende tweedehandsauto onder de 4 jaar blijkt dan ook dat de gehele top 3 elektrische modellen zijn.

De online B2C occasionvoorraad steeg met 1% in vergelijking met vorige maand, maar het niveau ligt nog steeds 14,1% lager dan in december 2020. Het blijft lastig voor dealers en handelaren om de juiste kwalitatieve voorraad te vinden.

We berekenen de prijsindex op basis van de nieuwste occasions (tot 3 jaar oud), om een consistente poule van voertuigen te bieden, geïndexeerd ten opzichte van januari 2021. De prijzen stijgen nog steeds in tegenstelling tot hun levenscyclus verwachting, als gevolg van de (nog steeds) lage voorraadniveau’s en sterke vraag naar tweedehands voertuigen. Retailprijzen liggen 4,8% hoger dan aan het begin van het jaar.

Geïnteresseerden kunnen het Market Watch rapport opvragen, of zich aanmelden voor de online rapportage tool via het INDICATA contactformulier.

Over INDICATA

INDICATA is onderdeel van de Autorola Group en levert realtime waarden, business intelligence en analytische oplossingen ten behoeve van succesvol occasionbeleid in de automotive sector. Door realtime data van de occasionmarkt in 13 landen te verzamelen, te verwerken en te analyseren, wordt inzicht in vraag en aanbod, prijs- en marktdynamiek en voorraden gegeven. De data wordt niet alleen gebruikt om inzicht te krijgen in courantheid en prijsontwikkelingen, maar ook voor (rest)waardebepaling.

Over Autorola Group

Autorola Group, met hoofdkantoor in Denemarken, is wereldwijd actief op het gebied van online remarketing en ICT-oplossingen voor professioneel wagenparkbeheer in de Automotive. Er werken ruim 450 werknemers bij meerdere vestigingen in 19 landen, in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Oceanië.

Bijlagen

Zie voor meer info:
INDICATA Market Watch November 2021 (Nederland)
INDICATA Market Watch November 2021 (Europa)