INDICATA Market Watch: 2021 - jaar van recordprijzen op occasionmarkt

Vraag naar occasions is gestegen, maar beperkte voorraadniveau's bemoeilijken verkoop

Europese Markt

2021 was wederom een achtbaan voor de auto-industrie. Het begon met de Covid-19-pandemie en de beperkingen die in een groot deel van Europa* werden opgelegd. Het gevolg is een chiptekort dat zijn weerslag op de markt voor nieuwe auto’s heeft en tevens een boost geeft aan de tweedehands markt. Hierdoor is de vraag naar occasions enorm gestegen, daarmee de occasionprijzen en het voorraadniveau is flink gedaald door het jaar heen.

De nieuwe Omicron-variant zorgde voor nieuwe beperkingen in verschillende landen. Dealers en handelaren zagen de Europese online B2C occasionverkoop in december met maar liefst 24,9% dalen ten opzichte van de maand ervoor. Dat is 4,3% lager dan in december 2020. Desondanks is er overall in 2021 beter gepresteerd dan in de jaren hiervoor. De totale online B2C occasionverkoop in Europa* is 9% hoger dan in 2020 en ligt 7,4% hoger dan in 2019.

Druk op occasionprijzen

Hoewel we allemaal hopen op een beter 2022, zorgt het chiptekort nog steeds voor lange doorlooptijden voor nieuwe auto's en zien we weinig tekenen van verbetering in de komende maanden. De stagnerende nieuw verkoop in de afgelopen twee jaar en beperkte occasionaanbod zorgt voor blijvende druk op de occasionprijzen.

Het occasionaanbod is van de juiste kwaliteit, maar voorraden zijn beperkt in de meeste landen. Daardoor zien we recordprijzen, alhoewel er ook prijsdalingen in sommige landen zijn waargenomen.

Beperkte voorraden bemoeilijken occasionverkoop

De totale online B2C occasionvoorraad ligt, vergeleken met begin 2021, 21.1% lager en 17% lager dan begin 2020.

Echter, in januari 2022 is het voorraadniveau, in de meeste Europese* landen, met 4.5% verbeterd in vergelijking met begin december. Dit komt door de seizoensgebonden verkoopdaling in december. Door een afnemende vraag staan occasions langer te koop dan daarvoor.

Minimaal verschil in omloopsnelheid

We zien momenteel weinig verschil tussen de verschillende aandrijflijnen en het aantal dagen dat occasions te koop staan. Waar elektrische occasions drie maanden geleden nog langer te koop stonden dan bijvoorbeeld tweedehands benzine auto’s, is dat verschil nu nihil.

Verschillen per aandrijflijn en leeftijdscategorie (december vs november)

Tweedehands dieselauto’s hebben nog steeds de hoogste omloopsnelheid met 6.5x, gevolgd door benzine auto’s (5.5x) en elektrische auto’s (5.4x). Door de toenemende vraag zien we de afgelopen jaren dat omloopsnelheden toenemen. Zo steeg de omloopsnelheid van tweedehands elektrische auto’s met +41%, diesels en hybride met +28% en benzine auto’s met +20%.

In de maand december zagen we een verkoopdaling waardoor het aantal dagen dat B2C occasions tot 4 jaar ‘oud’ online te koop stonden met 40% steeg, zo blijkt uit het Top Sellers rapport. De VW Golf stond bijvoorbeeld 79.3 dagen te koop, terwijl dat in november nog 57.6 dagen was.

Best verkochte model (in volume) in Europa*

Voor de 5e achtereenvolgende maand is de Volkswagen Golf de best verkochte auto tot 4 jaar ‘oud’. Opvallend is dat in het elektrische segment BMW i3 de 2e plaats overneemt van Audi e-tron en in het hybride segment komt Toyota Corolla op de 3e plaats te staan, die daarmee Audi A6 van z’n plek stoot.

Snelst verkochte model in Europa

Volgens INDICATA Market Day’s Supply is de Skoda Enyaq iV met gemiddeld 33.8 stadagen de snelst verkopende tweedehands auto in Europa*. MG 3 neemt de 2e plaats in met gemiddeld 39.5 stadagen en de Lancia Ypsilon klimt omhoog naar de 3e plaats met 42.7 stadagen.

Top 3 Nederland

Als we een blik werpen op de snelst verkopende occasion modellen onder de 4 jaar in Nederland, dan laat het Top Sellers rapport zien hoe sommige elektrische modellen aanzienlijk beter presteren als we kijken naar het gemiddeld aantal stadagen dat ze te koop staan.

Uitgesteld koopgedrag

Verder zien we bij alle leeftijdsgroepen een consistente verkoopdaling van gemiddeld 24.9% in december. Echter, op jaarbasis is een andere trend te zien. Terwijl de verkoop van voertuigen ouder dan 5 jaar een verkoopstijging laat zien in vergelijking met december 2020, zien we over alle leeftijdscategorieën een daling van 4.3% in dezelfde periode. Dit kan erop wijzen dat consumenten vorig jaar een eventuele koop hebben uitgesteld vanwege de onzekerheid omtrent Covid-19, maar dat zij nu de stap toch willen maken. De keuze om deze aan te schaffen via de autohandel in plaats van een particulier lijkt te zijn gebaseerd op zekerheid en vertrouwen.

Tekort jonge occasions

De Covid-19-pandemie heeft de auto-industrie hard getroffen: de nieuw-verkoop was de afgelopen 2 jaar ongeveer een kwart lager dan in voorgaande jaren en de verkoop aan de dagelijkse verhuursector daalde eveneens sterk door een gebrek aan vakantiegangers en zakenreizigers. Dit heeft geleid tot een aanzienlijk tekort aan jongere occasions op de markt.

Fabrikanten schrijven jaar langer af

December is altijd een van de rustigste maanden van het jaar door de combinatie van minder verkoopdagen en de focus van de consument op de feestdagen. De enige uitzondering is meestal bij door de fabrikant gesteunde voorregistraties, waarbij de industrie alle mogelijke jaarlijkse verkoopdoelen probeert te halen. Aangezien de verkoop van nieuwe auto's in 2021 de zwakke resultaten van 2020 niet overtrof, lijkt het erop dat de beslissing is genomen om nog een jaar af te schrijven, waardoor de voorregistraties in december 2021 38% lager waren dan in november en 12% lager dan in december 2020.

Overstap naar elektrisch

De vraag naar zowel nieuwe als tweedehands elektrische auto’s neemt toe. In sommige landen is elektrisch zelfs de op één na best verkochte aandrijflijn. Nu de vraag naar tweedehands blijft, ontstaan kansen op gebied van financiering, om het elektrisch rijden te stimuleren en de overstap mogelijk te maken voor consumenten.

Nederlandse markt

Omloopsnelheid van elektrische occasions stijgt met 73% in jaar tijd

Elektrische auto’s zijn verreweg de snelst verkopende aandrijflijn in Nederland, af te lezen aan een stijging van de omloopsnelheid in december met 19% naar 7.1x. In een jaar tijd is de omloopsnelheid met maar liefst 73% gestegen. De op één na snelst verkopende aandrijflijn is de dieselauto met een omloopsnelheid van 5.8x.

Online B2C occasionverkoop groeit met 4.6% in 2021

Normaliter valt de online B2C occasionverkoop in december zo’n 10% lager uit dan in de maand ervoor. Dit jaar ligt deze slechts 6% lager vergeleken met de maand november, een betere afsluiting dan in voorgaande jaren dus. In vergelijk met de occasionverkoop in december 2020 ligt deze nu 6.7% hoger in december, zelfs iets hoger dan 2021 als geheel. De totale online B2C-omzet ligt 4.6% boven het niveau in 2020 en is in lijn met de omzet in 2019.

Terwijl de tweedehands verkoop van elektrische auto’s in december 54% hoger is dan in dezelfde maand in 2020, daalde de verkoop van tweedehands diesels met 18%.

Voorraadniveau

De sterke afsluiting in december zorgt ervoor dat de online B2C voorraad aan het begin van het nieuwe jaar 1.3% lager ligt dan aan het begin van de maand december en 15.8% lager ligt dan dezelfde maand in 2021.

Prijsontwikkeling

Omdat het voorraadniveau lager ligt dan ‘normaal’ en de vraag naar occasions gemiddeld is, zijn de prijzen in januari meer gestegen dan voor de jaarwisseling. De prijsindex is gebaseerd op een consistente poule van occasions (tot 3 jaar oud), geïndexeerd ten opzichte van januari 2021. Aan het begin van het jaar is deze opnieuw ingesteld, waardoor een typische stijging van ongeveer 2-4% wordt gecreëerd, gevold door een, op de levenscyclus gebaseerde, neerwaartse prijscurve.

Hoe komen we aan onze data?

INDICATA analyseert dagelijks 9 miljoen advertenties op het internet, waarin occasions worden aangeboden in *13 Europese landen (UK, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk, Duitsland, België, Nederland, Zweden, Denemarken, Polen en Turkije). Om de gegevens integriteit te waarborgen, worden uitgebreide opschoningsprocessen doorlopen. De verkoopcijfers in dit rapport zijn gebaseerd op advertenties van erkende autodealers. Gegevens van particuliere advertenties (P2P) zijn uitgesloten. Zodra een advertentie van internet wordt verwijderd, wordt deze geclassificeerd als ‘Verkoop’.

Contact

Geïnteresseerden kunnen het Market Watch rapport opvragen, of zich aanmelden voor de online rapportage tool via het INDICATA contactformulier.

Over INDICATA

INDICATA is onderdeel van de Autorola Group en levert realtime waarden, business intelligence en analytische oplossingen ten behoeve van succesvol occasionbeleid in de automotive sector. Door realtime data van de occasionmarkt in 13 landen te verzamelen, te verwerken en te analyseren, wordt inzicht in vraag en aanbod, prijs- en marktdynamiek en voorraden gegeven. De data wordt niet alleen gebruikt om inzicht te krijgen in courantheid en prijsontwikkelingen, maar ook voor (rest)waardebepaling. www.indicata.nl

Over Autorola Group

Autorola Group, met hoofdkantoor in Denemarken, is wereldwijd actief op het gebied van online remarketing en ICT-oplossingen voor professioneel wagenparkbeheer in de Automotive. Er werken ruim 450 werknemers bij meerdere vestigingen in 19 landen, in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Oceanië.

Bijlagen

Zie voor meer info:
INDICATA Market Watch NL_december 2021
INDICATA Market Watch Europe December 2021