Voorraadtekorten lopen op dankzij groeiende vraag naar occasions in heel Europa

Disbalans in vraag en aanbod houdt aan. Voorraadtekort in Nederland stijgt met 13% ten opzichte van april 2020.

INDICATA Market Watch ed.7 Europe, August 19th 2020
INDICATA Market Watch_NL ed.7, 19 augustus 2020

Augustus 19, 2020 - De groeiende vraag naar occasions in Europa houdt aan.

De totale groei van de Europese occasionmarkt is 12,5% hoger ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. (In juni 13,2% hoger.) Het herstel zet door en we zien een stabiele stijgende lijn in de meeste Europese landen. Opvallend is dat Spanje nu de 2e plaats inneemt qua verkoopgroei, ondanks de toename in Corona infecties. 

Ten opzichte van de overige Europese landen blijft het Verenigd Koninkrijk iets achter (juli 1,8% lager t/o juni +3,8%). Waar men de laatste twee jaar, in de periode juli/ begin augustus, een stijging in verkoop zag omdat dealers hun voorraad opruimen voor de zomervakantie, is dat dit jaar uitgebleven vanwege verschillende handelspatronen en het groeiende voorraadtekort.

 

 Bron: INDICATA Market Watch

Over de algehele linie zien we dat de overgang naar milieuvriendelijke alternatieven doorzet.

 
Bron: INDICATA Market Watch

De disbalans tussen vraag en aanbod houdt in alle landen aan en het totale voorraadniveau van dealers ligt nu gemiddeld 14% lager dan in april jl. Met name het voorraadniveau in Oostenrijk, Nederland en Zweden is verslechterd met resp. 3, 4 en 9% ten opzichte van juni jl. Het is duidelijk dat het voorraadtekort een stagnerend effect heeft op de verkoop, in alle landen. 


Bron: INDICATA Market Watch

In Nederland zijn de verkoopcijfers in juni jl. met +20% gestegen, terwijl in juli een minder grote stijging van +9,7% ten opzichte van vorig jaar te zien is.

Ook in het segment 6-9 jarige occasions zien we een stijging ten opzichte van juni jl. van +8,7% in juli. De markt in SUV’s en sportwagens blijft sterk en de omschakeling naar milieuvriendelijkere alternatieven gaat door. Desondanks is er groei te zien in de kleinere dieselmodellen naarmate de voorraad kleiner wordt. 

  
Bron: INDICATA Market Watch

De retailprijzen stijgen licht, maar blijven nog onder het niveau van voor Covid-19.

  
Bron: INDICATA Market Watch

 

INDICATA introduceerde Market Watch in april 2020, een informatiebron in twee varianten voor remarketing professionals, dat inzicht kan bieden bij het nemen van beslissingen met betrekking tot hun occasionbeleid. Dealers, OEM's en leasemaatschappijen kunnen zich aanmelden voor het regelmatig uitgegeven Market Watch rapport via www.indicata.nl/corona, of zich aanmelden voor de online rapportage tool via www.indicata.nl.


Over INDICATA
INDICATA is onderdeel van de Autorola Group en levert realtime waarden, business intelligence en analytische oplossingen ten behoeve van succesvol occasionbeleid in de automotive sector. Door realtime data van de occasionmarkt in 14 landen te verzamelen, te verwerken en te analyseren, wordt inzicht in vraag en aanbod, prijs- en marktdynamiek en voorraden gegeven. De data wordt niet alleen gebruikt om inzicht te krijgen in courantheid en prijsontwikkelingen, maar ook voor (rest)waardebepaling. indicata.nl

Over Autorola Group
Autorola Group, met hoofdkantoor in Denemarken, is wereldwijd actief op het gebied van online remarketing en ICT-oplossingen voor professioneel wagenparkbeheer in de Automotive. Er werken ruim 420 werknemers bij meerdere vestigingen in 19 landen, in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Oceanië. nl.autorolagroup.com

Persinformatie
Frank Tanke, Country Director Nederland, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., mobiel +31 (0)6 868 152 50

Bijlagen
Downloadlink Market Watch: www.indicata.nl/corona
Aanvraag Market Watch rapportage tool: www.indicata.nl