INDICATA Market Watch: Verkoopcijfers blijven dalen vanwege strenge maatregelen

Verkoop diesel- en benzine auto's dalen met resp. 16% en 12% t.o.v. januari 2020

Nieuwegein, 15 februari 2021 – De daling in occasionverkopen zet door als gevolg van het sluiten van niet essentiële winkels. We zien vier opeenvolgende maanden waarin de verkoopcijfers dalen. In december was het nog -2,5% en afgelopen januari laat een daling van 10,4% zien (ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar). De verkoopdaling betreft alle segmenten en leeftijden.

Occasionverkoop_Nederland_februari_2021
Bron: INDICATA Market Watch

Franchisehouders en handelaren hebben moeite om auto’s te verkopen. Vergeleken met vorig jaar staan voorraden (vanaf 1 jaar) langer; gemiddeld 4,5 maand.

De enige omzetgroei is te zien in elektrische (+114%) en hybride (+40%) voertuigen, die maandelijks wordt gecontinueerd. Terwijl de verkoop van gebruikte diesel- en benzine auto’s met resp. 16% en 12% daalden in januari ten opzichte van een jaar eerder. Om de conclusie te trekken dat dieselauto’s uit de gratie raken is te gemakkelijk, want ze verkopen nog steeds sneller (omloopsnelheid van 4,7x) dan de andere aandrijflijnen. Dieselauto’s verkopen als enige aandrijflijn in januari zelfs sneller (+8%) dan in dezelfde pre-COVID periode vorig jaar.

Verkoop_op_leeftijd_en_brandstoftype_februari_2021
Bron: INDICATA Market Watch

De stijgende prijsindex aan het begin van het jaar is in lijn met de seizoensverwachting, aangezien 3 jaar oude auto’s worden gereset naar de eerste registraties van 2018 in vergelijk met de eerste registraties van 2017 tot en met 2020. Omdat het een consistent aanbod van auto’s betreft wordt een neerwaartse prijsbeweging, gebaseerd op de levenscyclus, verwacht naarmate het jaar vordert. Wat in 2020 ook het geval was tot het moment dat er beperkingen werden opgelegd.

Gemiddelde_retailprijs_occasions_Nederland_februari_2021
Bron: INDICATA Market Watch

Geïnteresseerden kunnen het Market Watch rapport opvragen, of zich aanmelden voor de online rapportage tool via het INDICATA informatieverzoek.

Over INDICATA
INDICATA is onderdeel van de Autorola Group en levert realtime waarden, business intelligence en analytische oplossingen ten behoeve van succesvol occasionbeleid in de automotive sector. Door realtime data van de occasionmarkt in 14 landen te verzamelen, te verwerken en te analyseren, wordt inzicht in vraag en aanbod, prijs- en marktdynamiek en voorraden gegeven. De data wordt niet alleen gebruikt om inzicht te krijgen in courantheid en prijsontwikkelingen, maar ook voor (rest)waardebepaling.

Over Autorola Group
Autorola Group, met hoofdkantoor in Denemarken, is wereldwijd actief op het gebied van online remarketing en ICT-oplossingen voor professioneel wagenparkbeheer in de Automotive. Er werken ruim 420 werknemers bij meerdere vestigingen in 19 landen, in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Oceanië.

Persinformatie
Frank Tanke, Country Director Nederland, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., mobiel +31 (0)6 868 152 50

Bijlagen
Zie voor meer info:
INDICATA Market Watch 02-2021 (Nederland)
INDICATA Market Watch 02-2021 (Europa)