INDICATA Market Watch: Groei in verkoop van elektrische voertuigen overtreft alle andere aandrijflijnen

Overgang naar emissiearm en emissievrij rijden neemt vlucht

De online B2C-verkoop van gebruikte auto's in Nederland is in vergelijking met de eerste helft van 2020 9,8% hoger dan in de eerste helft van 2020 en 11,4% hoger dan in dezelfde periode in 2019. Ondanks een daling van 4,5% in juni ten opzichte van een maand eerder, ligt de verkoop 2,5% boven dezelfde periode vorig jaar.

Sales_Nederland_Market_Watch_juli_2021

Fabrikanten ondersteunen dealers met voor-registraties wat te zien is aan de verkoopcijfers in juni, waarbij auto's van minder dan 1 jaar oud met 12% zijn gestegen, terwijl de verkoop in alle andere leeftijdscategorieën maand-op-maand daalde. Als gevolg van de afgenomen vraag naar auto’s in de autoverhuur vorig jaar, zien we de grootste verkoopdaling (-18%) bij auto’s van 1 jaar ‘oud’.

De voorraadniveaus daalden wederom met 2,9% ten opzichte van de vorige maand en het niveau ligt in juli 2021 7,5% lager dan een jaar eerder.

De Nederlandse overgang naar emissiearm en emissievrij rijden is duidelijk te zien. De verkoop van elektrische voertuigen steeg in juni met 31% in vergelijking met de andere aandrijflijnen die amper of zelfs licht negatieve cijfers tonen.

Benzine - en dieselauto's verkopen nog steeds het snelst. Terwijl de verkoop van elektrische auto's sterk stijgt, staan ze langer op voorraad dan gebruikte dieselauto's waarvan de omloopsnelheid 6.2x is en die van elektrische voertuigen 3.6x.

Sales_per_brandstof_Nederland_Market_Watch_juli_2021

Volgens het Top Seller rapport van juni is de VW Golf de best verkochte occasion onder de 4 jaar, gevolgd door de VW Polo. Als we kijken naar de andere modellen in dezelfde leeftijdscriteria verkoopt de Volvo XC90 het snelst met een omloopsnelheid van 16x, tweede is de Toyota Auris (14x) en de Seat Ateca staat gelijk met de VW Passat als derde (13x).

Onze prijsindex is gebaseerd op een consistente pool van voertuigen die zijn geïndexeerd ten opzichte van februari 2020. Onder normale omstandigheden zouden we een gestage neerwaartse beweging van de gemiddelde prijzen verwachten naarmate het jaar vordert. Met nog steeds dalende voorraadniveaus en een hoge vraag naar gebruikte auto’s blijven de prijzen stijgen.

Retailprijs_Nederland_Market_Watch_juli_2021

Geïnteresseerden kunnen het Market Watch rapport opvragen, of zich aanmelden voor de online rapportage tool via het INDICATA informatieverzoek.

Over INDICATA

INDICATA is onderdeel van de Autorola Group en levert realtime waarden, business intelligence en analytische oplossingen ten behoeve van succesvol occasionbeleid in de automotive sector. Door realtime data van de occasionmarkt in 13 landen te verzamelen, te verwerken en te analyseren, wordt inzicht in vraag en aanbod, prijs- en marktdynamiek en voorraden gegeven. De data wordt niet alleen gebruikt om inzicht te krijgen in courantheid en prijsontwikkelingen, maar ook voor (rest)waardebepaling.

Over Autorola Group

Autorola Group, met hoofdkantoor in Denemarken, is wereldwijd actief op het gebied van online remarketing en ICT-oplossingen voor professioneel wagenparkbeheer in de Automotive. Er werken ruim 450 werknemers bij meerdere vestigingen in 19 landen, in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Oceanië.

Bijlagen

Zie voor meer info:
INDICATA Market Watch 07-2021 (Nederland)
INDICATA Market Watch 07-2021 (Europa)