INDICATA Market Watch: Vraag naar elektrische voertuigen booming

Omloopsnelheid van elektrische occasions stijgt met maar liefst 60%

Tweedehands elektrische voertuigen verkopen het snelst in Nederland, wat blijkt uit een stijging van de omloopsnelheid van maar liefst 60% in een maand tijd. Waar vorige maand de omloopsnelheid nog 4.8 was is deze gestegen naar 7.3x. Hiermee gaat elektrisch die van diesels (6.4x) ruimschoots voorbij.

De stijging van de totale online B2C occasionverkoop met 6,2% in oktober is mede te verklaren door de stijging in de verkoop van tweedehands elektrische voertuigen met 36% ten opzichte van vorige maand. De occasionverkoop ligt in de eerste 10 maanden 2,6% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en 5,7% boven die in 2019.


Bron: INDICTATA Market Watch 

Door eigennaamregistraties zien we een stijging van 23% in jong gebruikte voertuigen. Desondanks zien we dat de voorraadniveau‘s, vergeleken met een maand eerder, afnemen (-1,7%) en de toenemende vraag naar occasions niet voldoende compenseren. Vergeleken met oktober vorig jaar ligt het voorraadniveau zelfs 12,3% lager.


Bron: INDICTATA Market Watch

Uit ons Top Sellers rapport blijkt dat de best verkochte occasion (in volume) deze maand hetzelfde is als vorige maand. Interessanter is de top 3 aan snelst verkopende occasions, die geheel wordt ingenomen door elektrisch modellen.


Bron: INDICTATA Market Watch

Prijzen gemiddeld 4% hoger
We berekenen de prijsindex op basis van de nieuwste occasions (tot 3 jaar oud), om een consistente poule van voertuigen te bieden, geïndexeerd ten opzichte van januari 2021. De verwachting is dat we een neerwaartse trend zouden zien, op basis van de levenscyclus. Echter, de stijgende vraag naar occasions en dalende voorraadniveau’s zorgen voor oplopende prijzen. De prijzen liggen gemiddeld 4% hoger dan aan het begin van dit jaar.


Bron: INDICTATA Market Watch

Geïnteresseerden kunnen het Market Watch rapport downloaden, of zich aanmelden voor de online rapportage tool via het INDICATA contactformulier.

Over INDICATA

INDICATA is onderdeel van de Autorola Group en levert realtime waarden, business intelligence en analytische oplossingen ten behoeve van succesvol occasionbeleid in de automotive sector. Door realtime data van de occasionmarkt in 13 landen te verzamelen, te verwerken en te analyseren, wordt inzicht in vraag en aanbod, prijs- en marktdynamiek en voorraden gegeven. De data wordt niet alleen gebruikt om inzicht te krijgen in courantheid en prijsontwikkelingen, maar ook voor (rest)waardebepaling.

Over Autorola Group

Autorola Group, met hoofdkantoor in Denemarken, is wereldwijd actief op het gebied van online remarketing en ICT-oplossingen voor professioneel wagenparkbeheer in de Automotive. Er werken ruim 450 werknemers bij meerdere vestigingen in 19 landen, in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Oceanië.

Bijlagen

Zie voor meer info:
INDICATA Market Watch October 2021 (The Netherlands)
INDICATA Market Watch October 2021 (Europa)