Eerste tekenen van herstel voor de Europese occasionmarkt - vraag stijgt langzaam naarmate de prijzen beginnen te dalen

In landen met minst strenge COVID-19 maatregelen is de prijsdaling het grootst.

Persbericht INDICATA Market Watch ed.3 d.d. 29 april 2020

April 29, 2020 - De Europese occasionsector in Nederland toont de eerste tekenen van herstel van de impact van Covid-19 volgens het laatste INDICATA Market Watch-rapport dat de verkopen en prijsveranderingen in 13 Europese landen.

Tijdens het volgen van de occasionsector tot 19 april jl. zijn er positieve signalen dat autodealers die uit de Covid-19-lockdown komen hun voorraad herzien en opnieuw waarderen, hetgeen de consumentenvraag moet stimuleren. Dit is duidelijk zichtbaar in Zweden, Oostenrijk, Nederland, Duitsland en Denemarken.

Hoewel deze trends positief zijn, zijn er geen duidelijke tekenen dat de occasionmarkt snel terug zal keren naar het oude niveau. In landen met een strenge lockdown, zoals het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk en Italië, zien we dat dealers nu beginnen te reageren op een afname van consumentenvraag, door hun prijsstrategie aan te passen terwijl de verkopen zeer laag blijven.

Occasionverkopen
Op 12 april was Oostenrijk het eerste land dat de lockdownmaatregelen versoepelde voor de auto-industrie, waardoor kleine dealers net als tuincentra, doe-het-zelfwinkels en kleine winkels hun deuren weer konden openen. Het gemiddelde van 1.300 occasionverkopen per dag was tijdens de lockdown gedaald naar 300, maar is binnen slechts zeven dagen gestegen naar 730 occasions, wat iets meer is dan de helft van het oorspronkelijke niveau.

Ed3 Sales Austria

Bron: INDICATA Market Watch

In Duitsland zijn dealers op 20 april jl. weer opengegaan. Tijdens de piek in 2020 realiseerden zij 16.500 verkopen per dag en dit daalde tot 5.500 tijdens de lockdown toen dealers te maken kregen met een beperkte handel in occasions. We zien de eerste hele kleine tekenen van leven die eenzelfde trend volgen als in Oostenrijk.

In Denemarken konden dealers tijdens de lockdown blijven werken, maar veel bedrijven hebben ervoor gekozen dit niet te doen. Tijdens de Paasdagen is er normaal gesproken veel handel en er waren ook nu tekenen van een toenemende vraag naar occasions omdat het consumentenvertrouwen steeg. Daardoor waren de verkopen van occasions het hoogst in vier weken.

In het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk en Italië blijven de meeste dealers gesloten, waardoor er nauwelijks occasionhandel is. In Spanje zien we dat er minder occasions online voor verkoop worden aangeboden omdat dealers hun advertentiekosten zo laag mogelijk houden.

In Nederland, Zweden, Polen en Turkije zijn de occasionmarkten in verschillende mate gestabiliseerd. Nederland is stabiel gebleven met verkopen op 60 - 65% van het normale niveau, met een verkooppiek in het paasweekend. Turkije wordt momenteel beperkt door een reeks korte termijn lockdowns, maar de occasionmarkt doet het nog steeds beter dan vele andere in Europa.

    Ed3 Sales NL Pol Swe Turk  

Bron: INDICATA Market Watch
 

De scherpe eerste daling in Polen is, gesteund door de versoepelde marktbeperkingen van de regering, gestabiliseerd, terwijl Zweden de sterkste markt blijft tijdens de pandemie met verkopen op 90% van het oude niveau. Met name doordat de regering daar minder beperkingen heeft opgelegd.

België liet een kleine toename zien van auto's die van het internet zijn verwijderd, maar net als in Spanje waren dit geen verkopen, maar dealers die hun advertenties niet vernieuwden. In Portugal blijven de problemen toenemen op de occasionmarkt voor een aantal landen die zwaar getroffen zijn door Covid-19.

Prijzen occasions
In landen met een minder strenge lockdown ter bestrijding van de Covid-19-pandemie zien we dat dealers nog steeds sneller reageren op een afname van het consumentenvertrouwen door de prijzen van occasions te verlagen. Zweden, dat de minst strenge overheidsmaatregelen heeft voor de bestrijding van Covid-19, kent de grootste verlaging van de verkoopprijs van 4,0% tussen 1 februari en 19 april jl. in reactie op een afname van de vraag van consumenten met 20% in het land.

Duitsland kreeg te maken met een daling van 1,6% van de geadverteerde prijzen en we verwachten dat deze daling zal toenemen wanneer de markt weer opengaat. In Turkije hebben de hoge inflatie en de hyperinflatie op de occasionmarkt gezorgd voor een afvlakking van de prijsstijgingen (daling van 0,3%), ondanks een recente toename van de volumes. Dit kan erop wijzen dat de occasionprijsbubbel in Turkije is uiteengespat.

In landen als het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk blijven de prijzen ongewijzigd (-0,1%, -0,7% en -0,7%) aangezien de meeste dealers nog gesloten zijn.

Ed3 Prijsontw Turkey   Ed3 Prijsontwikkeling Zweden
Grafieken tonen aan hoe de prijsontwikkeling tussen 1 februari en 19 april jl. is gewijzigd in Turkije en Zweden

Bron: INDICATA Market Watch

INDICATA introduceerde Market Watch in april 2020, een informatiebron in twee varianten voor remarketing professionals, dat inzicht kan bieden bij het nemen van beslissingen met betrekking tot hun occasionbeleid. Dealers, OEM's en leasemaatschappijen kunnen zich aanmelden voor het regelmatig uitgegeven Market Watch rapport via www.indicata.nl/corona, of zich aanmelden voor de online rapportage tool via www.indicata.nl.


Over INDICATA
INDICATA is onderdeel van de Autorola Group en levert realtime waarden, business intelligence en analytische oplossingen ten behoeve van succesvol occasionbeleid in de automotive sector. Door realtime data van de occasionmarkt in 14 landen te verzamelen, te verwerken en te analyseren, wordt inzicht in vraag en aanbod, prijs- en marktdynamiek en voorraden gegeven. De data wordt niet alleen gebruikt om inzicht te krijgen in courantheid en prijsontwikkelingen, maar ook voor (rest)waarde-bepaling. indicata.nl

Over Autorola Group
Autorola Group, met hoofdkantoor in Denemarken, is wereldwijd actief op het gebied van online remarketing en ICT-oplossingen voor professioneel wagenparkbeheer in de Automotive. Er werken ruim 420 werknemers bij meerdere vestigingen in 19 landen, in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Oceanië. nl.autorolagroup.com

Persinformatie
Frank Tanke, Country Manager Nederland, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., mobiel +31 (0)6 868 152 50

Bijlagen
INDICATA Market Watch editie 3, 28 april 2020
Downloadlink Market Watch: www.indicata.nl/corona
Aanvraag Market Watch rapportage tool: www.indicata.nl