INDICATA Market Watch: Voorraadtekort domineert auto detailhandel – dealers missen prijskansen

Ondanks disbalans in vraag en aanbod blijven occasionprijzen stabiel

INDICATA Market Watch ed.6 d.d. 10 juli 2020

Juli 10, 2020 - De Nederlandse markt is één van de landen die het minst getroffen is door de Covid-19. De prijzen daalden weliswaar naar 60% van het pre-lockdown niveau, maar het prijsniveau is inmiddels hersteld en ligt zelfs 9,6% hoger dan het niveau van vorig jaar.

Er is een aanzienlijke verschuiving te zien van diesel naar hybride en benzine. Over het geheel worden veelal jongere (< 6 jaar) auto’s gekocht. Ondanks de vraag naar kleinere auto’s, zijn het SUV- en sportauto segment de snelste groeiers.

 MWed6 salesNL    MWed6 segment typeNL

Bron: INDICATA Market Watch

Na een dalende trend sinds Covid-19, zien we dat de markt het pre-lockdown prijsniveau overschrijdt en jaar-na-jaar stijgt. Dit geeft aan dat er weer sprake is van een zekere prijsstabiliteit.

MWed6 retailprijzenNL

Bron: INDICATA Market Watch

Dat gezegd hebbende, is het verrassend om te zien dat, ondanks de disbalans tussen vraag en aanbod er geen prijsverhogingen op de markt te zien zijn. Verkoop bereikte een piek van 4.500 occasions per dag in tegenstelling tot 3.600-3.800 vers occasion aanbod in plaats van nieuwe voertuigen. De occasionvoorraad ligt nu 9% onder het niveau van april jl. en toont een tekort van 33.000 eenheden.

MWed6 nieuwe autoverkoop

Bron: INDICATA Market Watch

Veel dealerbedrijven missen door het niet juist (op)prijzen van de huidige voorraad het momentum op significante winst mogelijkheden. Er is namelijk een occasiontekort, de vraag is hoger dan het aanbod en daarnaast stijgen de groothandelsprijzen.

INDICATA introduceerde Market Watch in april 2020, een informatiebron in twee varianten voor remarketing professionals, dat inzicht kan bieden bij het nemen van beslissingen met betrekking tot hun occasionbeleid. Dealers, OEM's en leasemaatschappijen kunnen zich aanmelden voor het regelmatig uitgegeven Market Watch rapport via www.indicata.nl/corona, of zich aanmelden voor de online rapportage tool via www.indicata.nl.


Over INDICATA
INDICATA is onderdeel van de Autorola Group en levert realtime waarden, business intelligence en analytische oplossingen ten behoeve van succesvol occasionbeleid in de automotive sector. Door realtime data van de occasionmarkt in 14 landen te verzamelen, te verwerken en te analyseren, wordt inzicht in vraag en aanbod, prijs- en marktdynamiek en voorraden gegeven. De data wordt niet alleen gebruikt om inzicht te krijgen in courantheid en prijsontwikkelingen, maar ook voor (rest)waarde-bepaling. indicata.nl

Over Autorola Group
Autorola Group, met hoofdkantoor in Denemarken, is wereldwijd actief op het gebied van online remarketing en ICT-oplossingen voor professioneel wagenparkbeheer in de Automotive. Er werken ruim 420 werknemers bij meerdere vestigingen in 19 landen, in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Oceanië. nl.autorolagroup.com

Persinformatie
Frank Tanke, Country Manager Nederland, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., mobiel +31 (0)6 868 152 50

Bijlagen
INDICATA Market Watch editie 6, 1o juli 2020
Downloadlink Market Watch: www.indicata.nl/corona
Aanvraag Market Watch rapportage tool: www.indicata.nl