INDICATA Market Watch: Nieuwe beperkingen hebben negatieve gevolgen voor de occasionmarkt

Verkoopcijfers dalen over hele linie met 10,5% in november 2020

Nieuwegein, 15 december 2020 – In heel Europa zien we een daling in de occasionverkoop (-15,6%) mede door de nieuwe maatregelen en de verwachte tweede lockdown. Dealers hebben hun voorraad inmiddels op peil, maar de focus van de consument is duidelijk gericht op andere zaken, zoals de feestdagen.

De versoepelingen aan het begin van de zomer zorgden voor een stijging van 20% in occasionverkopen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar deze stijging nam al weer af tot 9,7% in de volgende maand en tot respectievelijk 2,8% en 2,9% in augustus en september. In oktober zakte de Nederlandse markt voor gebruikte auto's in de rode cijfers toen de verkoop met 4,2% daalde vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In november daalde de verkoop zelfs met 10,5%, waarmee het lot van het jaar 2020 praktisch is bezegeld.

Occasionverkoop Nederland 2020
Bron: INDICATA Market Watch

De daling in de toename van de occasionverkopen vergeleken met oktober geldt voor alle aandrijflijnen. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar werden deze maand 21% minder tweedehands dieselauto's verkocht, na een afname van 16% in oktober. Gebruikte benzineauto's kenden een afname van 6% in oktober en 13% in de afgelopen maand. De verkoop van zowel gebruikte hybrideauto's (+53% in oktober en +41% in november) als elektrische auto's blijft groeien, al nam die van hybrideauto's de afgelopen maand iets af en nam die van elektrische auto's zelfs af van 112% in oktober tot 23% in november.

Maandelijkse turn occasions
Bron: INDICATA Market Watch

Ondanks de afname in de verkoop is het vermeldenswaardig dat ten opzichte van november 2019 de omloopsnelheid voor diesel- en benzineauto's met respectievelijk 9% en 5% is toegenomen, terwijl die voor elektrische auto's (-29%) en hybrideauto's (-16%) is afgenomen tot respectievelijk 3,6 en 3,9. Een vervelende trend voor dealers die speciaal een voorraad van auto's met een dergelijke alternatieve aandrijflijn hebben aangelegd en nu moeten constateren dat deze minder snel verkocht worden dan hun occasions met een traditionele aandrijflijn.

De algemene afname van de vraag heeft betrekking op gebruikte auto's van alle leeftijden, wat betekent dat alle autobedrijven te maken hebben met een afname van het aantal klanten dat een occasion koopt.

Retail prijs occasions index 2020
Bron: INDICATA Market Watch

Het achterblijven van de prijsbewegingen bij de afnemende vraag betekent dat het aanbodtekort in de zomer ertoe heeft geleid dat de prijzen niet meer de natuurlijke daling van de levenscyclus hebben gevolgd die te verwachten is bij een constante groep benchmark-auto's, maar stabiel zijn gebleven en zelfs enigszins zijn gestegen. Zoals te verwachten is dit ondertussen veranderd en is er in november een algemene dalende trend te zien.

Voor wat betreft de toekomst hebben we gezien dat een versoepeling leidde tot een stijgende vraag naar gebruikte auto’s. In de volgende Market Watch leest u hoe de markt reageert op de tweede lockdown.

Geinteresseerden kunnen het Market Watch rapport opvragen, of zich aanmelden voor de online rapportage tool via het INDICATA informatieverzoek.

Over INDICATA
INDICATA is onderdeel van de Autorola Group en levert realtime waarden, business intelligence en analytische oplossingen ten behoeve van succesvol occasionbeleid in de automotive sector. Door realtime data van de occasionmarkt in 14 landen te verzamelen, te verwerken en te analyseren, wordt inzicht in vraag en aanbod, prijs- en marktdynamiek en voorraden gegeven. De data wordt niet alleen gebruikt om inzicht te krijgen in courantheid en prijsontwikkelingen, maar ook voor (rest)waarde-bepaling.

Over Autorola Group
Autorola Group, met hoofdkantoor in Denemarken, is wereldwijd actief op het gebied van online remarketing en ICT-oplossingen voor professioneel wagenparkbeheer in de Automotive. Er werken ruim 420 werknemers bij meerdere vestigingen in 19 landen, in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Oceanië.

Persinformatie
Frank Tanke, Country Director Nederland, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., mobiel +31 (0)6 868 152 50

Bijlagen
Zie voor meer info INDICATA Market Watch 11 Used Cars 2020