INDICATA Market Watch: Nederlandse occasionmarkt zoekt mogelijkheden over de grens

Nederlandse markt sluit jaar af met lichte verkoopstijging van 1,5%, terwijl Europese verkoop een daling van 0,4% laat zien vergeleken met vorig jaar

Nieuwegein, 1 februari 2020 – De Nederlandse occasionverkoop daalde in december 2020 met 4,7% vergeleken met december 2019. Dat was de derde maand op rij met een krimp, na de daling van 3,5% in november en die van 1,4% in oktober (vergeleken met dezelfde maand het jaar ervoor).

De conventionele auto's met verbrandingsmotor waren eens te meer de grootste dalers: de verkoop van gebruikte dieselauto's nam af met 8% en die van benzineauto's met 10%. Terwijl de totale volumes van auto's met alternatieve aandrijflijnen in absolute aantallen lager zijn, groeien ze snel. De verkopen van elektrische - en hybride auto's stegen met resp. 63% en 42% (vergeleken met december 2019). 

Ondanks een jaarlijkse daling in het vierde kwartaal, waren de occasionverkopen de rest van het jaar behoorlijk goed. Zo goed dat de daling van 16,3% in maart en die van 15,6% in april kon worden goedgemaakt. Eind 2020 lagen de verkopen van occasions iets boven het niveau van 2019, met een totale verkoopstijging van 1,5%.

Occasionverkoop Nederland 2020
Bron: INDICATA Market Watch

In alle landen is de omloopsnelheid van auto’s met een verbrandingsmotor nog altijd hoger dan die van alternatieve aandrijflijnen. Zo verkopen dieselauto’s nog steeds sneller in Nederland, gezien de stijging in omloopsnelheid met 12% tot 4.4x. Niet onopgemerkt mag blijven dat de omloopsnelheid van auto's met deze andere aandrijflijnen is gedaald ten opzichte van december 2019.

Verkoop verandering occasions
Bron: INDICATA Market Watch

Alles wijst erop dat prijzen weer een normaal patroon gaan volgen. Na een jaar waarin prijzen relatief stabiel bleven door krapte in het aanbod tijdens de zomermaanden.

Gemiddelde retailprijs index occasions Nederland 2020
Bron: INDICATA Market Watch

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de Nederlandse occasionmarkt en overige 12 Europese landen? Download dan de gehele Market Watch via indicata.nl/corona.

Over INDICATA
INDICATA is onderdeel van de Autorola Group en levert realtime waarden, business intelligence en analytische oplossingen ten behoeve van succesvol occasionbeleid in de automotive sector. Door realtime data van de occasionmarkt in 14 landen te verzamelen, te verwerken en te analyseren, wordt inzicht in vraag en aanbod, prijs- en marktdynamiek en voorraden gegeven. De data wordt niet alleen gebruikt om inzicht te krijgen in courantheid en prijsontwikkelingen, maar ook voor (rest)waardebepaling.

Over Autorola Group
Autorola Group, met hoofdkantoor in Denemarken, is wereldwijd actief op het gebied van online remarketing en ICT-oplossingen voor professioneel wagenparkbeheer in de Automotive. Er werken ruim 420 werknemers bij meerdere vestigingen in 19 landen, in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Oceanië.

Persinformatie
Frank Tanke, Country Director Nederland, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., mobiel +31 (0)6 868 152 50

Bijlagen
Zie voor meer info INDICATA Market Watch 12e editie