Case Study

Autohaag Zeeuw verhoogt omloopsnelheid en rendement met behulp van INDICATA

Autohaag Zeeuw Groep

Autohaag Zeeuw

Autohaag Zeeuw Groep is een top-10 dealerholding binnen Nederland met 22 sales vestigingen, zo’n 450 medewerkers in dienst en merken als Nissan, Ford, Dacia, Kia, Mitsubishi en Renault in het portfolio. Per 1 juni 2018 zijn de activiteiten van Zeeuw & Zeeuw toegevoegd aan de groep. Hiermee is het merk Nissan weer terug. Dit resulteerde in de nieuwe functie van Pieter Dekkers, welke per juli 2018 als Centraal Occasion Manager binnen de groep is aangesteld.

"INDICATA heeft ons het inzicht gegeven dat we nodig hadden om onze occasionvoorraad te verversen, optimaliseren en unieker te maken. Door dit inzicht, het advies en de begeleiding hierbij is onze omloopsnelheid binnen 7 maanden gestegen van 4,0 naar 6,7 per jaar en ons rendement gegroeid."

Pieter Dekkers, Centraal Occasion Manager – Autohaag Zeeuw Groep

Uitdaging

Autohaag Zeeuw verkoopt ongeveer 5.000 occasions per jaar. Dit aantal is de afgelopen jaren gegroeid en ook richting de toekomst verwacht men dat deze trend aanhoudt. Mede door deze groei was een centraal occasionbeleid noodzakelijk. Dit was voor Pieter Dekkers de uitgelezen kans om een occasionbeleid binnen de gehele groep te implementeren.

Zijn doelen:

  • Omloopsnelheid verhogen
  • Stadagen verkorten
  • Afbouw van de oude voorraad (90+ stadagen)
  • Het borgen van een eenduidig prijs- en inkoopbeleid op de verschillende vestigingen

Kick-off

Pieter Dekkers aan het woord: “Om goed te kunnen starten ben ik met team INDICATA om de tafel gegaan en zij hebben ons inzicht gegeven in de voorraad en de ouderdom per vestiging. Ze hebben ons geadviseerd over actief prijzen en wij hebben zo de oudere voorraad stap voor stap af kunnen bouwen.

Door de manier hoe het systeem gepresenteerd werd en het feit dat de geleverde data goed op onze situatie werd afgestemd, zijn we de huidige samenwerking gestart. De keuze voor samenwerking was niet alleen gebaseerd op de data en het online platform, maar ook de oprechte aandacht en persoonlijke begeleiding van onder andere Tim Teeuwen. Team INDICATA doen wat ze zeggen en denken echt met je mee!”

Resultaten

Nu ruim 7 maanden later, is onze omloopsnelheid gestegen van 4,0 naar 6,7 per jaar, hebben we een courantere voorraad, is het aantal stadagen gehalveerd en hebben we een dynamisch(er) prijsbeleid. Daarnaast zien we dat het rendement meestijgt met deze groei. De totale voorraad occasions van Autohaag Zeeuw Groep is verser, nieuwer en exclusiever.

Het MT neemt INDICATA analyses wekelijks mee als leidraad in onze salesmeetings om de continuïteit te borgen. De vervolgstap binnen Autohaag Zeeuw Groep ligt op dit moment op de juiste voorraadmix en het verhogen van het transactieresultaat. Hiervoor zijn wij bezig om het taxatieproces te optimaliseren, waarbij ook de taxatiemodule van INDICATA wordt geraadpleegd.