Case Study

INDICATA helpt Van Tilburg-Bastianen naar 'data minded' in- en verkoopbeleid

Van Tilburg-Bastianen

Historie

Van Tilburg-Bastianen is een familiebedrijf dat zich richt op een lifetime partnerschap op gebied van mobiliteit. TB is officieel dealer van de A-merken Volkswagen & - bedrijfswagens, Seat, Skoda en Audi, met 5 vestigingen in Brabant. Ze onderscheiden zich door ongeëvenaarde productkennis, uitstekende service en slimme oplossingen inspelend op de verschillende klantbehoeften. Zoals ze zelf zeggen: ‘Eens TB, altijd TB’.

"INDICATA heeft ons op weg geholpen naar een meer ‘data minded’ occasionbeheer. Ze innoveren continu en dragen écht bij aan het optimaliseren van onze in- en verkoopresultaten"

Arno Ophorst, Manager Occasions – Van Tilburg-Bastianen Groep

In 2018 startte Van Tilburg-Bastianen met het gebruik van INDICATA modules: de voorraadbeheer- en taxatiemodule. Onder leiding van Arno Ophorst, die in 2019 aantrad als Manager Occasions voor de hele TB-groep, werd de switch naar een meer ‘data minded’ in- en verkoopproces ingezet.

Doelstellingen

    Efficienter inkopen
    Verhogen van de omloopsnelheid
    Stadagen verkorten naar gemiddeld 55 dagen

Resultaten

Dagelijks wordt gebruik gemaakt van INDICATA data en ontvangen we ‘op-maat-rapportages’ over de voorraad. Hierdoor weten we beter wat we willen en kunnen inkopen, is er inzicht in verwachte statijden en marktprijzen. We hanteren nu het 4 ogen principe – van onszelf en de data.

Waar voorheen alleen via portals en op gevoel werd ingekocht, wordt sinds juni 2019 op basis van data gekeken waar courant aanbod te koop staat, hoe lang en wat de prijssituatie is. TB houdt sindsdien standaard maximaal 60 verwachte stadagen voor losse inkoop.

Vroeger konden auto’s jaren op voorraad staan. Nu houden ze maximaal 150 dagen aan. De gemiddelde omloopsnelheid is verbeterd van 3,5 naar 6.

Met behulp van onze koppelingen kan men via andere aanbieders en systemen ook gebruik maken van de realtime occasiondata. Voor taxaties hebben we een koppeling met CarCollect. Bij inruil zijn we transparant en laten we in de taxatiemodule zien wat we ervoor zouden kunnen vragen.

Next step

Onlangs is TB gestart met de Europese Stock Locator van INDICATA, op maat ingericht voor VAG-dealers. (Volkswagen – Audi Groep). Dit report laat precies zien welke voertuigen interessant zijn om in te kopen, wat de gemiddelde prijs, omloopsnelheid en statijd is. Arno en zijn team zullen deze informatie gebruiken om de wekelijkse ‘wensenlijst’ qua aan te kopen voertuigen te updaten en hierdoor de juiste focus op de juiste voertuigen behouden.

“Met deze inkoopmodule zien we exact hoe lang modellen in bepaalde landen te koop staan. Het geeft ons het inzicht in Europese statijden van auto’s die hier courant zijn, de gemiddelde prijzen en dat zorgt voor een goede onderhandelingspositie. Met de komst van de Europese Stock Locator van INDICATA kunnen we nog beter inkopen en is de marge per auto gestegen“, aldus Arno Ophorst.

Conclusie

Het werken met realtime occasiondata heeft de afgelopen jaren positief bijgedragen aan de successen die zijn behaald op gebied van de in- en verkoop van gebruikte voertuigen door TB. De data van INDICATA en samenwerking met Team INDICATA zijn écht van toegevoegde waarde gebleken.