INDICATA Market Watch: Verkoop van gebruikte auto's begint te dalen

De verkoopcijfers dalen in oktober met 4,2% ten opzichte van oktober 2019, met een tweede lockdown in het vooruitzicht.

INDICATA Market Watch Europe.pdf_October 2020
INDICATA Market Watch_Nederland.pdf_oktober 2020

Nederland wordt gezien als één van de minst autovriendelijke landen van Europa en in combinatie met de onzekerheden door de Corona pandemie, lijkt het erop dat consumenten niet snel hun gebruikte auto inwisselen voor een nieuwe. De verkoop van nieuwe auto's daalde tot en met september van dit jaar met 24,8%, terwijl de verkoop van gebruikte auto’s steeg met 20% in juni vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, een stijging van 9,7% in juli en van respectievelijk 2,8% en 2,9% in augustus en september jl. Het lijkt erop dat een deel van het minder verkochte aantal nieuwe auto's te verklaren is doordat consumenten overstapten op een gebruikte auto. Echter, in oktober zakte de Nederlandse markt voor gebruikte auto's in de rode cijfers toen de verkoop met 4,2% daalde vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.


Bron: INDICATA Market Watch

Vorige maand lag de omloopsnelheid voor alternatieve aandrijflijnen ruim onder die van auto's met een traditionele verbrandingsmotor. Maar deze maand liggen beiden weer op hetzelfde niveau. Met een omloopsnelheid voor alle typen brandstof tussen 4-5 lijkt het erop dat voor alle aandrijflijnen de voorraadniveaus in de markt in overeenstemming zijn met de vraag.

Kosten lagen duidelijk niet ten grondslag aan de trend van nieuw naar gebruikte voertuigen. Als dat zo zou zijn geweest dan zouden we bij een daling van de verkoop van gebruikte auto's kunnen verwachten dat de verkoop van oudere gebruikte auto's aantrekt. Maar zoals we kunnen zien, is de vraag in bijna alle leeftijdscategorieën afgenomen, met uitzondering van auto's van minder dan één jaar oud.


Bron: INDICATA Market Watch

Het achterblijven van de prijsbewegingen bij de afnemende vraag betekent dat het eerdere aanbodtekort ertoe heeft geleid dat de prijzen niet de natuurlijke daling van de levenscyclus hebben gevolgd die te verwachten is bij een constante groep benchmark-auto's, maar stabiel zijn gebleven en zelfs enigszins stijgen. Vanaf juni dit jaar zagen we een afnemende groei aan occasions. Alhoewel september +18,4% groei laat zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, neemt de vraag in oktober verder af (+12,4%) met het vooruitzicht van een tweede lockdown. 

Re 

Bron: INDICATA Market Watch

 

INDICATA introduceerde Market Watch in april 2020, een informatiebron in twee varianten voor remarketing professionals, dat inzicht kan bieden bij het nemen van beslissingen met betrekking tot hun occasionbeleid. Dealers, OEM's en leasemaatschappijen kunnen zich aanmelden voor het regelmatig uitgegeven Market Watch rapport via www.indicata.nl/corona, of zich aanmelden voor de online rapportage tool via www.indicata.nl.


Over INDICATA
INDICATA is onderdeel van de Autorola Group en levert realtime waarden, business intelligence en analytische oplossingen ten behoeve van succesvol occasionbeleid in de automotive sector. Door realtime data van de occasionmarkt in 14 landen te verzamelen, te verwerken en te analyseren, wordt inzicht in vraag en aanbod, prijs- en marktdynamiek en voorraden gegeven. De data wordt niet alleen gebruikt om inzicht te krijgen in courantheid en prijsontwikkelingen, maar ook voor (rest)waardebepaling. indicata.nl

Over Autorola Group
Autorola Group, met hoofdkantoor in Denemarken, is wereldwijd actief op het gebied van online remarketing en ICT-oplossingen voor professioneel wagenparkbeheer in de Automotive. Er werken ruim 420 werknemers bij meerdere vestigingen in 19 landen, in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Oceanië. nl.autorolagroup.com

Persinformatie
Frank Tanke, Country Director Nederland, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., mobiel +31 (0)6 868 152 50

Bijlagen
Downloadlink Market Watch: www.indicata.nl/corona
Aanvraag Market Watch rapportage tool: www.indicata.nl